referenciáink, szakcikkek 
vissza a listához

ajánlások, építtetői vélemények

  

"kedvencem Katáék háza" építtetői

"Az ember jó esetben egy életre tervezi a házát. Mi legalábbis így gondoltuk, amikor házépítésre szántuk el magunkat. A közmondással ellentétben nem az ellenségünknek szerettük volna építeni az első otthonunkat. Nagyon fontosnak tartottuk a tervező kiválasztását. Konkrét elképzelésünk nem volt, érdekes, egyedi ötleteket vártunk. Több helyről is kértünk ajánlatokat, de inkább csak sablonos, ötlettelen tervrajzokat raktak elénk.
Amikor Benkő Jánossal először találkoztunk, elég volt anyagokat, hangulatokat megemlíteni, rögtön rá tudott hangolódni a mi ízlésvilágunkra és emellett persze rengeteg mindent figyelembe vett, hogy praktikusan használható is legyen a ház. Lelkesen vetette bele magát a tervezésbe. A ház azóta felépült, két éve élünk benne és imádjuk! Nem csak azért, mert teljesen a családunkra szabott, hanem mert érdekes, egyedi és olyan, amilyet megálmodtunk!
Ezúton is köszönjük Jánosnak a szakmailag, emberileg kifogástalan, lelkiismeretes munkáját!"                                     Czakó Balázs és Steigler Kata

 

Balatonalmádi új családi ház építtetői

Kedves János! Mi már itt töltöttük az ünnepeket (2011 Karácsony) az új házunkban, nagyon szeretjük!                                         Tilger Marcsi és Attila

 

Veszprémi családi ház átépítése és tetőtér-beépítése

Tisztelt Mérnök Úr ! Kedves János!
Örömmel gondolunk arra, hogy házunk építése a befejező szakaszba érkezett és terveink szerint augusztus első napjaiban a beköltözés is megtörténhet. 
Ezt az alkalmat szeretnénk megragadni, hogy megköszönjük azt a sok munkát, amivel házunk felépítését lehetővé tetted. Számunkra nagyon megnyugtató volt, hogy a tervezéstől a kivitelezésig a munka minden szakaszában rendelkezésünkre álltál és a műszaki vezetés nehéz feladatát is elvállaltad. Úgy gondoljuk, hogy a Te szervező munkádnak köszönhető, hogy egy ilyen nagymértékű átalakítást és építést is magába foglaló munka mindössze nyolc hónap alatt megvalósulhatott. Többen érdeklődtek nálunk a tervező és a műszaki vezető személye iránt. Ha hozzájárulsz, szívesen megadjuk elérhetőségedet minden hozzánk fordulónak. Magam és családom nevében még egyszer köszönöm kiváló tervező, szervező és ellenőrző munkádat. Jó egészséget és sok örömteli munkát kívánunk Neked.

Baráti üdvözlettel:                                                 Kaposvári Jóska és családja

 

Tetőfelújítás Balatonfüreden

Kedves Benkő Úr! Kedves Kollega! 
A tetőfelújítás a Balatonfüred, Helka utca 7. alatti épületen 2008. június 21-én befejeződött!
Az elkészült művel nagyon meg vagyok elégedve. Meg kell dícsérnem Suri István bádogos mester nagyon alapos és precíz munkáját. Elégedett vagyok az ács csapat (Nagy Attila szentgáli ácsmester és családja) munkájával is. Végül, de messsze nem utolsó sorban szeretném Önnek is megköszönni a munkáját. Jól választottam, amikor a Gerard tetőanyag mellett döntöttem és azt látom, hogy a tervező és szervező munka nagyon profi volt.
A mi balatonfüredi házunk egy - az utcanyitás miatt - megcsonkított régi parasztház, építészetieleg tehát nem különleges. A kétoldali előtető és egyáltalán a Gerard tetőanyag eléggé feldobja. Úgy gondolom, hogy a nagy tetőfelület és a gondos kivitelezés alkalmassá teszi arra, hogy egyfajta referencia legyen. Természetesen - mint építőmérnök - az ügyet támogatom.
 
Üdvözlettel: Fehér Ferenc nyugalmazott egyetemi tanár, Balatonfüred

 

"Almádi galériás" ház építtetői

2008-ban építkezésre szántuk el magunkat. Olyan házat szerettünk volna, ami kortalan, nem lehet megmondani róla, hogy most épült vagy 100 évvel ezelőtt. Ezért rengeteg folyóiratot, újságot olvastunk-e témakörben. Az egyik szaklapban találtunk egy nekünk tetsző házat illetve annak tervrajzát. Szerencsénkre a ház tervezője egy veszprémi tervezőmérnök Benkő János volt.

A telkünk adottságai nem tették lehetővé a fenti ház megépítését, de János nem kevés munkával próbálta a lehetőségeinket és vágyainkat összhangba hozni. Az építkezés alatt különös figyelmet fordítottunk az energetikai kérdésekre is. Most nem csak a hőszigetelésre, illetve a háromrétegű nyílászárokra gondolok, hanem arra a sok apró praktikára, amire János, mint felelős műszaki vezető felhívta a figyelmet.

Hogy sikerült a ház? Három az egyben. Fiatalos, nyaralós, parasztházi beütésekkel, igazi „mézeskalács” ház lett, ahol mindig világos van, télen meleg, nyáron pedig kellemesen hűvös.

Itt szeretnénk megköszönni János lelkiismeretes munkáját, ami a tervezés megkezdésétől az építkezés végéig jellemezte tevékenységét.


Tilger Attila és Tilger Marcsi

 

Pannonhalmi új családi ház építtetői

Azért írok, hogy elmondjam, jó szívvel gondolunk rád. Egy teljesen élhető, kényelmes, tágas és világos házat kaptunk. Látogatóink is megerősítenek minket abban – amit egyébként is tudunk –, hogy ez egy átgondolt, jó terv alapján épült. Sokan mondják, hogy ennek a háznak lelke van – és miért? Mert a saját stílusunkat és bennünket tükröz.  

Kádi Richárd és Kádi-Horváth Zsófia Pannonhalma

 

Egy kétlakásos lakóépület építtetői

Kedves János! Egy lelkiismeretes és jó szakembert ismertünk meg személyedben, ezért esett Rád választásunk a második házunk tervezésénél is. Sajnos jobban elhúzódik a tervezés, de ebben a folyamatban egyszer sem bántuk meg, hogy Téged bíztunk meg. Külön köszönöm, hogy "nem dobtad be a törölközőt" a Tervtanáccsal történt vitahelyzet után sem. Sokszor voltál képes megújulásra a tervezés során, ami mindig adott számunkra választási lehetőséget. Én cserébe annyit tehetek, hogy mindenhol, mindenkinek ajánlani foglak, csakúgy, mint az első ház tervezése után tettem. Ez egy tökéletes terv a mi szemünkkel, úgy gondolom, hogy élhető otthon lesz! Hálásak vagyunk Neked munkádért!

Tenk Ferenc és Tenk-Szóládi Viktória Veszprém

 

Balatonfűzfői családi ház építtetői

Kedves János! Hát mi mennyire örülünk! Maximálisan, de még annál is jobban meg vagyunk elégedve, minden álmunkat felülmúlta a munka, amit Öntől kaptunk. Hálásak vagyunk azért, hogy Önre találtunk. Mi is bekerülhetünk a weboldalán a referenciák közé? Nagyon örülnénk neki, mert eldicsekednénk vele, hogy a mi házunkat a legjobb tervező tervezte! És ez így is van. NAGYON-NAGYON jó lett! A mi házunk lesz a legszebb Fűzfőn! Ezért is kértük 3D-s képekben, hogy minden nap megnézhessük. Nagyon szépen köszönjük!

Buzsáki Gábor és Buzsáki Andrea Balatonfűzfő 2017 május

 

Dunaszegi lakóépület építtetője

Kedves János! Nagyon jó lett, amit rajzoltál! Annak pedig külön örülünk, hogy a gyerekszobák is szép nagyok lettek. Nagyon jó így, most már imádom!

Bartha Kata Dunaszeg 2016 október

 

A "pengefal kőből" című épület építtetői

Ez szuper! Köszi János! Úgy örülünk, hogy összejönnek a dolgok. Köszönjük a mindig pontos és szakszerű segítséged!

Magyari Ferenc és Magyari Schall Judit Veszprém 2017 május

 

Ismét egy bejegyzés Magyariéktól az építkezés vége felé

A tervező megtalálása számunkra "első látásra szerelem" volt. A tervezgetés fázisában egy séta alkalmával becsöngettünk egy házba (mert nagyon tetszett a stílusa), hogy megkérdezzük, ki a tervezője. A háziasszony elmosolyodott és azt mondta gyertek be, mert itt lakik.

A tervünk 2010-ben elkészült, a kivitelezés jóval később, 2016-ban kezdődött és 2018-ban fejeződik be. A terv annyira jól sikerült, hogy semmit sem módosítanánk rajta most sem. Viszont egy hibát vétettünk, a műszaki ellenőrzés feladatával nem Jánost bíztuk meg. (A tervező: sőt egyáltalán nem bíztak meg senkit műszaki ellenőrzéssel.) Meg akartuk spórolni a műszaki ellenőrzés költségeit, de hosszú távon sokkal több költségbe és idegeskedésbe került, amit igazán akkor spórolhattunk volna meg, ha szakemberre bízzuk azt, ami az ő szakterülete.

Építtetőként egyet megtanultunk: az építtető, a kivitelező, a tervező és a műszaki ellenőr ugyanazon a vízen, de nem ugyanabban a csónakban eveznek! Illetve építtetőként ne gondolja az ember, hogy ő maga vagy az ismerőse, barátja, rokona ért hozzá, mert a jelenlegi viszonyok között kihagyhatatlan a szakmai kontroll. Ez pénzbe kerül, de nem lehet elmondani, mit jelent! Mi sajnos ezt nem tartottuk elég fontosnak, menet közben számtalanszor beleütköztünk ebbe a hiányosságba, de már csak a hiba utólagos javítgatására volt lehetőség. Ezt meg lehet előzni azzal, ha az építkezés szakmai kontroll mellett valósul meg. Ha a tervező egyben a műszaki ellenőr, az plusz "fórt" jelent, mert a saját szellemi termékéről van szó, bárkinél jobban ismeri a terv minden részletét. (A tervező: időnként igényelték a szakmai segítségemet az építkezésen, így alkalomszerű tervezői művezetés keretében próbáltuk meg utólagosan "gyógyítani" a problémákat).

János szakmai véleményében, tanácsaiban, munkájában az egész építkezés alatt egyszer sem csalódtunk! Ez a biztonságérzet fiatal építtetőként rendkívül fontos volt, mert kritikus helyzetekben csak erre tudtunk támaszkodni.

János nagyon köszönjük a munkádat minden téren!

Judit      és     Feri               Veszprém, 2018 május